Cito in beeld

Zelfverzekerd als beelddenker aan de slag met de Cito-toets 

#

Wanneer deze training

De ‘Cito in bEELD’ training is ontworpen voor kinderen uit groep 7 en 8 die de entreetoets of de Cito-eindtoets gaan maken, die:

* Cito-vragen op een verkeerde manier interpreteren
* Twijfelen over ‘Welke uitleg moet ik nou kiezen?’
* Tijd verliezen
* Moeite hebben met het lezen en begrijpen van lange teksten
* Moeite hebben met het omgaan met de tijdsdruk
* Moeite hebben om vraagstukken gestructureerd aan te pakken
* Stress ervaren als het gaat om toetsen
* (een lichte vorm van ) faalangst hebben

Een beelddenker heeft het vermogen om vragen van verschillende kanten te bekijken. Hierdoor loopt hij de kans dat hij de Cito-vraag op een verkeerde manier interpreteert. Het gevolg hiervan is dat de Cito-vraag niet begrepen wordt of erger, dat de vraag op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Diegene die de vraag maakt begrijpt precies wat hij bedoelt, echter dat hoeft voor de beantwoorder niet hetzelfde te zijn. Wanneer je het vermogen hebt om een vraag van verschillende kanten te bekijken, loop je al snel tegen het probleem aan: ‘Welke uitleg moet ik nou kiezen?’ Zolang de leerling geen keuze maakt gebeurt er helemaal niets. Dit is al het eerste tijdverlies. Een keuze maken is voor een beelddenkende leerling al moeilijk genoeg. Wanneer hij een keuze maakt dan betekent dat, dat hij niet voor die andere opties kiest. Maar ook voor die andere opties heeft hij goede argumenten.

Een voorbeeldvraag: ‘Wat hoort er niet bij? Vliegtuig, auto, bus, vrachtwagen’. Volgens Cito is het antwoord ‘vliegtuig’ goed. Misschien zou jij als eerste impuls ook dit antwoord geven. Een vliegtuig vliegt en de andere opties rijden over de grond. Je kunt ook het volgende antwoord geven: ‘De vrachtwagen, want de vrachtwagen vervoert spullen en de andere opties vervoeren mensen’. Of dit antwoord: ‘Deze vraag kan niet’. ‘Hoezo’?. ‘Nou, het zijn allemaal vervoersmiddelen, dus ze zijn allemaal goed’. Alle antwoorden zijn correct. Echter, één wordt er als juist beoordeeld.

Resultaat

De ‘Cito in beeld’ training zorgt ervoor dat je kind stevig in je schoenen komt te staan, waardoor het zich zekerder gaat voelen tijdens toetsen. Je gaat met vertrouwen de Cito-toets tegemoet en merkt dat de Cito-eindtoets ook niet méér is dan een herhaling van de basisschoolstof.

Verder leer je door de training;

* Hoe je brein werkt
* Je te ontspannen bij toetsen of andere onverwachte situaties
* Negatieve gedachten herkennen en positieve gedachten verzinnen
* Waarom het werkt als je je verbeeldingskracht positief gebruikt, je hoofd rustig maken, je gedachten ordenen
* Je eigen gedrag beïnvloeden
* Jouw kwaliteiten en talenten herkennen
* Betere concentratie

Wat doen we bij de ‘Cito in beeld’ training?

CITO in BEELD *training groepje:
* 7 sessies van 1 uur
* Kleine groep: minimaal 2 en maximaal 4 deelnemers
* Startdatum: dagen en tijd in overleg
Kosten: € 275,-(incl. werkboek)

De training wordt gegeven in een groep, maar het is ook mogelijk om individuele sessies te volgen. Data zijn dan in overleg in te vullen en hier geldt een ander tarief.

#