Ik voel me oké

Positief zelfbeeld

#

Ik voel me oké (kleuters)

Sommige kleuters voelen extra veel. We hebben het in dit geval vooral over de sensitieve kleuters!
Ze beleven net als andere kinderen op deze leeftijd erg veel. Omdat ze hun zintuigen echter heel goed gebruiken raken ze makkelijker overprikkeld. Dat heeft vaak nadelige effecten op hun functioneren in de groep.

Ook kleuters kunnen leren om zich te ontspannen. En goed te ademen. Als je bijvoorbeeld schrikt voelt dat heel naar. De volgende keer wil je misschien ergens niet heen. Kriebelende truien, natte kleren, vieze handen; het voelt niet fijn. Het leidt zelfs af.

Kinderpraktijk Admiraal biedt trainingen aan die zijn gecertificeerd door het platform Sensikids.

De Ik ben oké training is vooral bedoeld voor de sensitieve kleuters en geschikt voor alle kleuters. De training is een cognitieve training afgestemd op de sensitieve kleuters. Er wordt gewerkt met herkenbare verhalen, ontspanningsoefeningen, (kaart)spelletjes, visualisatie-oefeningen en filosofische gesprekjes.

Wat is

Kindercoaching is vooral oplossend en toekomstgericht en gaat uit van de situatie die voor het kind actueel is. Een kindercoach kijkt niet achterom om te zien waar het probleem vandaan komt, maar richt zich op de toekomst en op dat wat het kind wil bereiken. Je kind hoeft dus helemaal niets af te leren, ergens mee op te houden of iets te laten, er komt gewoon iets nieuws bij. En dat kan je oefenen om te leren. Op die manier bekeken heeft je kind dan ook geen probleem, het heeft simpelweg nog niet geleerd hoe het ook kan!

Wat leren de kleuters?

* De kinderen worden weerbaarder door de cursus.
* Ze gaan zichzelf beter begrijpen.
* Ze leren hoe je handige oplossingen kunt verzinnen als er iets vervelends of onverwachts gebeurt.
* Ze leren benoemen wat ze meemaken en hoe ze zich kunnen ontspannen.

Waar werken we naartoe

De opbouw van de training is als volgt:

* Kennismakingsgesprek met ouder en kind
* 7-8 bijeenkomst voor kind(eren) (1 keer in de twee weken)

Voor kinderen van 5-6 jaar.

Wat doen we bij de ik voel me oké training?

Tijdens elke bijeenkomst wordt er gewerkt met een verhaal van Bim en Bam, waarbij een bepaalde situatie zich voordoet. Door het verhaal leren kleuters situaties te herkennen. Samen wordt er naar oplossingen gezocht om met de situaties om te gaan. Dit gebeurt spelenderwijs, d.m.v. tekenen, spel, plakken/knippen, handpoppen, yogaoefeningen enz.

Ook krijgen de kinderen een nieuwsbrief mee naar huis. Zodat u als ouder kunt meekijken, met welk thema we aan het werk zijn geweest. En kunt u thuis nog eens het verhaal van Bim en Bam voorlezen. Jonge kinderen houden van herhaling. Met de vragen aan het eind kun je samen kijken of Bim en Bam het anders hadden kunnen doen die dag. Je kind leert hier veel van!

#